PPP Împreună facem bine – Prezentarea proiectelor #2 – „Citim împreună”, „Cel Mai Fain Job Neplătit” și „Lupișorul Sanitar”

Continuăm seria de prezentare a proiectelor câștigătoare din cadrul campaniei „PPP Împreună facem bine” (campanie implementată cu sprijinul Kaufland România), cu proiectele realizate de echipele Nemon Munob, Griffindor și Antidotul lui Covid.

Citim împreună

„Suntem Nemon Munob, adica Andrei, Dana, Iuliana, Razvan, Robert, Roxana, Sorin si mai nou Alexia (care s-a alăturat demersului nostru puțin mai târziu), facem parte din Centrul Local „Nufărul Alb” Brăila și suntem foarte fericiți că proiectul nostru “Citim împreună” a primit finanțare în cadrul programului PPP – Împreună facem bine, derulat de Organizația Națională Cercetașii României , activitate desfăşurată cu sprijinul Kaufland România. 

Cand am văzut provocarea lansată ne-am gândit imediat la copiii din clasa I a B de la școala gimnazială Ecaterina Teodoroiu Brăila. Ne-am întâlnit cu ei de câteva ori cu ocazia unor activități pe care le-am făcut împreuna și am observat că sunt dornici să afle lucruri noi, că sunt foarte prietenoși și că așteaptă cu nerăbdare fiecare întalnire cu noi. Am mai aflat că mulți dintre ei fac parte din familii cu venituri mai mult decât modeste, că nu au posibilitatea de a avea acasă cărțile pe care orice copil ar trebui sa le aibă și ne-am gandit sa le dăm o mână de ajutor. 

Cum? O să le construim o mică bibliotecă pe care o vom colora frumos și o vom umple cu cărțile de care au atâta nevoie. O parte din carți le vom cumpara si o parte le vom strange în urma unei colecte pe care o vom organiza înainte de începerea școlii. În prima zi de scoală vor avea în clasa propria biblioteca. Vor putea citi în clasa sau acasă împreună cu frații lor. Ca să-i încurajăm să îndrăgească lectura, ne-am gândit să ne întâlnim de cateva ori cu ei, sa punem în scenă câteva povești și să „Citim împreună!”

Este primul nostru proiect care a primit finanțare și sperăm să reușim să facem totul așa cum ne-am propus. Mulțumim pentru încredere și promitem că ne vom strădui să lăsăm lumea puțin mai bună decât am găsit-o. 

Gata oricand!”

Echipa Nemon Munob, Centrul Local „Nufărul Alb” Brăila

Cel Mai Fain Job Neplătit

„De multe ori afirmăm că nu mai avem timp nici să respirăm. Prin voluntariat și cercetășie am învățat să fim mai organizați și să ne bucurăm de un timp folosit cu un scop: pentru a face o lume mai bună!

În fiecare an, la nivel național, mii de copii nu au posibilitatea de a  deveni cercetași,  rămânând permanent pe listele de așteptare, din cauza insuficienței numărului de lideri  voluntari. În aceeași situație se află și Centrul Local Orizont Brașov, unde zeci de copii așteaptă an de an să poată beneficia de programul educațional cercetășesc. Ne aflăm în incapacitatea de a le oferi tuturor doritorilor aceeași șansă. 

Prin proiectul „Cel Mai Fain Job Neplătit”, dorim să venim cu o soluție către adulții copleșiți de job, familie sau din diferite alte situații, Cercetășia fiind un mediu favorabil organizării și dezvoltării noastre, contribuind puternic la formarea noastră ca oameni integri, responsabili care joacă un rol activ în societate.

În prezent numărul de copii și tineri dornici să fie cercetași a crescut substanțial. Fără voluntari adulți, din nefericire, șansele de a-i face pe toți acești doritori membri ai Centrului nostru Local sunt minime.

Prin acest proiect, cercetașii temerari alături de liderii lor încearcă să recruteze 12 voluntari adulți alături de care să ducă mai departe educația non formală cercetășească pentru cei peste 160 de copii și tineri din Centrul nostru Local, încercând totodată să ofere o șansă și celor peste 80 de copii din lista de așteptare. Ne dorim să oferim un  mediu favorabil implicării adulților din comunitate în formarea și dezvoltarea de abilități de viață, pentru copii și tinerii din zona Brașovului, utilizând Metoda Scout. Astfel, sub ghidajul tinerilor de gimnaziu și a liderilor acestora, viitorii voluntari vor participa la câteva întâlniri cu cercetașii pentru a descoperi acest ,,univers” provocator. Vor beneficia de aplicații practice, jocuri și provocări care îi vor face sa înțeleagă cum funcționează Metoda Scout, care sunt provocările în lucrul cu copii și mai ales de ce Legea și Promisiunea transformă Cercetășia în ceva special.”

Echipa Griffindor, Centrul Local Orizont Brașov

Lupișorul Sanitar

 „Prin intermediul acestui proiect ne-am gândit să transmitem mai departe informațiile pe care lupișorii și le-au însușit în cadrul cursurilor de prim-ajutor. Astfel lupișorii iși fixează informațiile, exersează tehnicile de prim ajutor învățate și împreună cu liderii și un voluntar de la Crucea Roșie își concep propriul atelier de prim ajutor. Bineînțeles că munca în echipă, atuul cercetașilor îi va ajuta să se organizeze bine și să reușească să transmită mai departe ceea ce au învățat. La sfârșitul proiectului vom avea două categorii de beneficiari: copii participanți la atelier, care vor învăța noțiuni noi de prim-ajutor și „lupișorii sanitari’ care vor câștiga încredere în forțele lor și vor simți bucuria de a-și aduce contribuția pentru O LUME MAI BUNA.

Gata Oricand!”

Anamaria Panti

Coordonatorul echipei Antidotul lui Covid, Centrul Local Orizont Brașov

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *