PPP Împreună facem bine – Prezentarea proiectelor #1 – „O vară ecologică”, „BOOKuria” și „ARTeliere”

Dăm startul seriei de prezentare a proiectelor câștigătoare din cadrul campaniei „PPP Împreună facem bine” (campanie implementată cu sprijinul Kaufland România), cu proiectele realizate de echipele Gardienii Naturii, StarPuf și Visual Talents.

O Vară Ecologică

„Prin intermediul acestui proiect, ne-am propus formarea unui comportament  responsabil față de natură în rândul membrilor comunității din care facem parte, întrucât suntem de părere că toată lumea trebuie sa  constientizeze efectele negative ale deşeurilor asupra  mediului.

 O Vară Ecologică este numele proiectului la care echipa noastră, Gardienii Naturii, Centrul Local Aetos Drobeta Turnu Severin,  va lucra în două etape:  

• În data de 14 august a avut loc prima etapă a proiectului, în cadrul căreia am ecologizat stadionul 1 Mai; 

• Următoarea etapă va avea loc pe 18 septembrie, și constă într-o plantare de copăcei, pe Malul  Dunării, începând cu orele 18:00. 

Am pregatit 50 de locuri pentru toți cei care doresc  să participe la acest proiect, dând o mână de ajutor echipei de cercetași. Înscrieți-vă cat mai  repede, deoarece Gardienii Naturii vă așteaptă cu  brațele deschise în această călătorie ecologică  minunată! Mai multe informații puteți găsi pe pagina noastră de Facebook.”

Patica Roxana Simona

Coordonatorul echipei „Gardienii Naturii”, Centrul Local Aetos Drobeta Turnu Severin

BOOKuria

„BOOKuria este un club de carte organizat de Cercetașii din Drobeta Turnu Severin, echipa StarPuf, cu scopul de a-i  pe copiii cu vârsta cuprinsă între 12-15 ani în minunata lume a lecturii. Proiectul se va desfășura începând cu ultima săptămână din luna septembrie, până la finalul lunii noiembie și se adresează locuitorilor orașului Drobeta Turnu Severin.

În mod categoric fiecare persoană se va întreba de ce organizăm acest club. Iubim lectura, iar lectura ne iubește pe noi. Suntem dornici să le fim alături severinenilor și să le prezentăm buna noastră prietenă: cartea. 

Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, cartea a reprezentat un factor foarte important pentru dezvoltarea oamenilor, în special a tinerilor. Cărțile sunt un adevărat izvor de înțelepciune, ele ne unesc și contribuie foarte mult la educația noastră. 

Facem parte din Organizația Națională „Cercetașii României” și tindem spre a face lumea un loc mai bun. Dorim să aducem un zâmbet pe buzele copiilor și adolescenților, să-i apropiem de lectură și să îi facem să înțeleagă că lectura educă și unește.

În perioadă pandemică, lucrurile s-au schimbat complet, motiv pentru care mulți copii și adolescenți au fost nevoiți să schimbe cartea cu telefonul, tableta sau laptopul. Cu toții ne luptăm cu un inamic invizibil sperând ca într-o zi să îl punem la pământ. Tocmai de aceea, ne propunem să le reamintim copiilor și tinerilor beneficiile lecturii. 

Obiectivele noastre sunt:

  •  De a le demonstra copiilor că lectura este benefică tuturor, indiferent de preferințe sau vârstă. Din acest motiv am ales pentru ei o serie de cărți repartizate pe grupe (aceștia au libertatea de a alege);
  • De a pune accentul pe activități complexe, cu scopul de a ajuta copiii și tinerii facă cunoștință cu prietenia, curajul, bunătatea, munca în echipă și, bineînțeles, cu bucuria;
  • De a promova lectura în rândul tinerilor și copiilor în vederea reducerii stresului cotidian, având în vedere că studiile au arătat că 6 minute de lectură pot reduce stresul cu 68%;
  • De a ajuta beneficiarii să își dezvolte creativitatea, gândirea analitică, empatia;
  • De a contribui la îmbogățirea vocabularului copiilor, deoarece considerăm că aceștia au nevoie de un fond lexical vast;
  • În final, cel mai important, obiectivul nostru este de a le crește tuturor participanților stima de sine prin intermediul lecturii. O carte cu care copiii „s-au luptat” până la capăt le va crește moralul, îi va ajuta să facă față unor situații dificile și vor învăța o lecție de viață pe care o vor putea pune în practică mereu. 

    Considerăm că BOOKuria este un proiect educativ și accesibil tuturor tinerilor doritori, aceștia având posibilitatea de a beneficia de o activitate gratuită, cu activități organizate în aer liber, respectând astfel toate măsurile de prevenție în vigoare. Cărțile sunt fericirea noastră, lumea lecturii ne așteaptă să o descoperim și să îi aflăm misterele!”

Luiza Bunea

Coordonatorul echipei StarPuf, Centrul Local Aetos Drobeta Turnu Severin

ARTeliere – dezvoltarea creativității

„Centrul Local Aetos Drobeta Turnu Severin , echipa Visual Talents, pune în practică un proiect în cadrul campaniei „PPP – Împreună facem bine”, care să testeze abilitățile tinerilor , punând la dispoziție atât spațiu amenajat, cât și materialele necesare. Cu sprijin financiar, împreună cu alte 64 de echipe formate, desfășoară ateliere , care vor scoate la iveală spiritul cercetășesc al participanților.

În urma Festivalului Luminii ediția 2021, echipa Visual Talents a observat entuziasmul tuturor de a lua parte la jocuri și secțiuni diferite care îi scoteau din starea de confort, întrucât au luat inițiativă și au pus bazele celor 4 ARTeliere: scouțișoare, vederi pozate, vederi pictate și globuri. „Înlocuiește teama cu curiozitate” (Stevel Spelberg), este mesajul pe care doresc să-l transmită, reflectându-le creativitatea, confirmată într-un studiu ca devenind o calitate indispensabilă în viitor. 

Fiecare ARTelier se va compune din cercetași dornici de schimbare, cu spirit de practic, așa cum și fondatorul Mișcării Mondiale Scout ,Robert Baden-Powell, spunea: „Un cercetaş nu poate fi niciodată luat prin surprindere; el ştie exact ce să facă atunci când se întâmplă ceva neaşteptat.”. Ei vor avea, de asemenea, fiecare activitate acompaniată de jocuri energizante și povești interesante, care vor stârni curiozitatea tinerilor. Nu doar că își vor da frâu liber imaginației inovatoare, dar vor și ieși din mediul îngrădit al lumii virtuale, parcurgând metode tradiționale și ascultând istorisiri distractive în temă.

„Ei se angajează să trăiască în prietenie și fraternitate, Organizatia Mondiala a Miscarii Scout fiind cea mai mare mișcare pentru tineri care a existat vreodată. A fi cercetas înseamna a face parte dintr-o mișcare mondială.”– George Călinescu

Gata Oricând!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *