PPP 2.0: Provocarea 4 – Lupișori

Cadru simbolic:

Mowgli și lupișorii își continuă vânătoarea. Tot mergând prin junglă, s-au întâlnit cu Akela, conducătorul lupilor, care de această dată era destul de îngrijorat. I-a propus lui Mowgli să se uite mai atent în jurul său și să se gândească la cum arată planeta noastră. Mowgli a văzut că în multe locuri sunt deșeuri și că foarte mulți oameni irosesc resursele pământului. Tocmai de aceea, Akela i-a vorbit despre schimbările climatice și despre ce se întâmplă cu planeta noastră. Mowgli s-a gândit că ar fi bine să ducă acest mesaj mai departe, însă are nevoie de ajutor: planeta este pentru noi toți o casă, iar pe 27 martie este momentul potrivit să ne amintim. 

Ariile de dezvoltare:  intelectual, afectiv, caracter.

Obiective:

În urma activității, lupișorii:

  • Vor avea informații despre schimbările climatice, folosirea sustenabilă a resurselor și despre Ora Pământului;
  • Vor conștiientiza ce înseamnă grija pentru planetă;
  • Își vor dezvolta abilitățile de a lucra în echipă și de a soluționa anumite probleme.

Descrierea activității: 

Ora Pământului 

Provocarea se va realiza împreună...

Patrula va discuta împreună despre planeta Pământ și despre cum o putem proteja (cum a apărut, locul în univers, resurse, schimbările climate, animale pe cale de dispariție etc). Liderul poate alege prin ce modalitate să prezinte această temă (o poveste, discuție liberă, dezbatere). Lupișorii vor aduce de acasă hârtie reciclabilă și vor face mai multe gulguțe. Apoi, din gulguțele realizate vor forma împreună un cuvânt care să exprime sentimentul pe care îl au față de planetă. 

… dar și individual:

Dragă lupișorule, 

Pe 27 martie vom sărbători împreună Ziua Pământului. E o zi specială, care ne amintește că planeta pe care o locuim este, pentru noi toți, ceea ce putem numi ACASĂ. Dar pentru că putem avea grijă în fiecare zi de planeta noastră, încearcă pentru cel puțin 3 zile să colectezi deșeurile selectiv și să reciclezi cât mai mult (să refolosești acele hârtii care sunt scrise doar pe o parte, să stingi lumina când nu ești în cameră, să economișești apa). Pe 27 martie, stinge lumina timp de o oră împreună cu familia ta și aprinde o gulguță. Nu uita să faci o fotografie pe care să o împărtășești cu cei din patrula ta!

Mowgli și prietenii din junglă 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *