PPP 2.0 : Provocarea 3 – eXploratori

Galeria Problemelor Comunității

Introducere

Fiecare comunitate are anumite probleme cu care se confruntă. Un avatar cunoaște toate acestea și intervine acolo unde este nevoie de el și unde poate aduce o schimbare în bine pentru a reda echilibrul.

Obiective

  • conștientizarea problemelor comunității și trecerea acestora prin filtrul personal ca metoda de expresie personală;
  • documentarea problemelor sociale externe și crearea de conținut vizual pe baza acestora;
  • însușirea unor abilități de bază în folosirea fotografiei ca metodă de comunicare cu publicul larg.

Descriere

  1. Pentru a îndeplini această provocare, eXploratorii trebuie întâi să discute despre problemele cu care cred ei că se confruntă comunitatea lor, să discute liber despre acestea și să aleagă una sau mai multe teme asupra căreia vor să se concentreze. Această parte poate fi făcută fizic la întâlnirea cu patrula sau online.
  2. Ulterior, eXploratorii trebuie să se familiarizeze cu conceptul de Photovoice:

a. Ce este Photovoice?

PhotoVoice este o metodă care are ca scop transmiterea unui mesaj puternic prin prezentarea de „fotografii vii”. Această metodă este foarte flexibilă şi poate fi adaptată pentru diverse situaţii (evaluarea nevoilor comunităţii, realizarea unei hărţi a problemelor, evaluarea unor programe publice etc.), diferite grupuri şi domenii de activitate.

b.Care este rolul metodei?

PhotoVoice încearcă să aducă schimbări sociale pozitive în comunităţi prin intermediul unor instrumente prin care participanţii să îşi poată susţine şi îmbunătăţi calitatea vieţii. Imaginile utilizate, precum şi cuvintele asociate acestora sunt expuse local, naţional şi internaţional prin diverse mijloace: expoziţie de fotografie, trimitere de cărţi poştale,mass-media, expoziţii online.

c.Ce este important când folosim Photovoice?

Esenţial într-un proces PhotoVoice este tocmai procesul, identificarea problemelor, stabilirea cauzelor acestor probleme, discuţiile şi găsirea unor soluţii, dobândirea puterii şi apoi crearea unui mesaj vizual puternic. Photovoice este o metodă care cere ca grupul de participanţi să se întâlnească şi să discute pe marginea fotografiilor. Deşi atât pozele, cât și povestea sunt personale, din discuţiile generate în jurul lor se naşte ocazia de a reflecta asupra subiectului şi se formează mesajul comun al acelei comunităţi.

(Aceste informații au fost preluate de pe site-ul https://www.nonformalsepoate.ro/

  1. Acum că patrula s-a familiarizat cu metoda de Photovoice este momentul ca fiecare membru al patrulei să ia telefonul sau aparatul foto și să facă o plimbare prin comunitate pentru a captura cele mai semnificative povești.
  2. După ce fotografiile au fost realizat acestea trebuie împărtășite cu comunitatea pentru a crea un impact semnificativ, prin urmare acestea pot fi postate pe pe pagina Centrului Local sau pe pagina de instagram/ blog a patrulei. Nu uitați fotografiile trebuie însoțite de o descriere pentru a fi siguri că mesajul ajunge cât mai bine la privitor. (un exemplu aici)
  3. După ce ați terminat cu procesul de Photovoice și ați postat conținutul vizual pe pagină, aranjează o discuție cu patrula, folosind următoarele întrebări:
    1. Ce s-a întâmplat în timpul călătoriei tale prin localitatea ta?
    2. Cum te-ai simțit să vezi cu ochi critic problemele comunității tale?
    3. Ce lucru surprinzător ai descoperit în localitatea ta? Cum au transmis fotografiile acest lucru?
    4. Care crezi că este impactul unui Photovoice pentru o comunitate?
    5. Cum poate fi folosită metoda Photovoice pentru a aduce o schimbare în comunitate? Ce persoane/ entități ar trebui implicate?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *