PPP 2.0 : Provocarea 3 – Temerari

Cadru simbolic: V-am promis o nouă călătorie, după atâta muncă pentru poteci și izvoare curate și “cadouri” făcute fondatorului cercetăşiei. De data aceasta fiţi gata să o luăm din loc spre … magazinele de  unde putem cumpăra:  cordelină, beţe de bambus (sau cozi de mătură din lemn), rame de tablouri. Asta dacă nu le avem deja în magazia cu  materiale a centrului local! Putem cere şi ajutorul “pădurarului”  ca să mai găsim în natură cele  necesare următorului proiect.

Vă provocăm ca în următoarele două săptămâni să ne demonstraţi cât de bine ştiţi să executaţi nodurile şi construcţiile de camp.

În Tinutul “Câmpiei” micii temerari vor avea de exersat 2-3 noduri pentru construcţii de camp: nodul cabestan, nodul pescăresc, nodul plat, nodul opt. La final vor realiza un tablou cu aceste noduri. Tabloul va mai conţine: sub fiecare nod  o etichetă cu denumirea lui; un fragment de text (2-3 fraze minim) dintr-o carte de aventuri reprezentativă pentru patrulă; logoul patrulei şi/sau al Centrului Local. 

În Ţinutul “Podişului” temerarii vor exersa 4-5 noduri pentru construcţii sau folosite în alpinism. Vor realiza un tablou ce  va conţine 5-6 noduri etichetate cu denumirea în limba română şi engleză şi trei schiţe de construcţii simple ce se pot realiza cu aceste noduri (trepied, structură de bază în formă de A,  catarg, poartă de camp, scară din lemn şi coardă).

Temerarii mari ce călătoresc la “Deal” şi spre “Munte” sunt provocaţi să ne trimită dovada că au construit, la alegere, unul dintre aceste elemente: trepied şi structură de bază în formă de A, poartă de camp simplă, catarg simplu, cuptor solar.

Recomandări pentru lideri:

  • găsiţi pe Internet tutoriale pentru construcţii de camp şi filmuleţe cu “noduri animate”; temerarii vor fi încântaţi să le vizioneze;
  • nu este nevoie să vă deplasaţi până la pădure pentru o astfel de provocare având în vedere anotimpul în care ne aflăm; cu materialele propuse se pot realiza şi la sediu sau în parc  construcţii de camp la proporţii reduse;
  • provocarea poate fi parte a dobândirii însemnului elementar de merit”Camp”,  şi însemnelor  facultative de: “Constructor”, “Inventator”.

Arii de dezvoltare atinse: fizic, intelectual, dezvoltarea caracterului.

Obiective educaţionale:

  • temerarii îşi cunosc abilităţile fizice şi urmăresc să şi le îmbunătăţească;
  • temerarii îşi dezvoltă continuu şi sistematic cunoştinţele în diverse domenii de interes;
  • temerarii îşi folosesc în mod inovativ cunoştinţele;
  • temerarii caută să-şi valorifice şi să-şi dezvolte aptitudinile.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *