PPP: Provocarea 4 – Exploratori

Poarta a patra – Măiestria Focului – pasiune, motivație, emoție, trăiri

Introducere

A venit vremea pentru eXploratorii noștri Avatar să întâmpine ultima provocare din călătoria lor despre descoperire și consolidare a sinelui. Și în caz de mai există dubii asupra ultimului element ce trebuie cucerit, astăzi ele se risipesc! Inspirați de dragoni și ulterior Războinicii Soarelui, măiestria focului este nu doar o forță foarte puternică, ci și o artă a bucuriei vieții în adevăratul sens al cuvântului. 

Obiective

  1. cunoașterea de sine și conștientizarea propriilor pasiuni, emoții și trăiri
  2. împărtășirea unor trăiri personale cu oamenii din jur
  3. acceptarea sentimentelor, trăirilor și cunoștințelor proprii și îndreptarea lor în direcțiile cuvenite

Descriere

  1. Citește-le eXploratorilor partea de introducere, ca să se acomodeze cu provocarea. Apoi destăinuie-le că subiectul este muzica și felul în care ea le influențează viața și trăirile interioare. (Această întâlnire se poate desfășura complet online.)
  2. Astfel, pregătește un bol și bilețele cu numele tuturor din patrulă (sau orice alt sistem pentru a trage la sorți un alt nume din patrulă) și roagă-i să extragă fiecare câte unul, pe rând. Asigură-te că nimeni nu a nimerit bilețelul cu numele propriu.
  3. Ceea ce are acum de făcut fiecare este să se gândească/caute 5 piese muzicale care îi plac, câte una diferită pentru fiecare dintre sentimentele/temele următoare:
    1. motivație
    2. melancolie
    3. bucurie de mișcare
    4. discriminare împotriva unui grup minoritar
    5. natură
  4. După ce fiecare s-a hotărât asupra celor 5 piese, roagă-i să le transmită, în ordine aleatorie, titlul, artistul sau chiar link-uri cu cele 5 cântece persoanei pe care au extras-o la sorți, fără a dezvălui în ce categorie se află oricare dintre cântece. Asigură-te că toată lumea a primit cele 5 cântece de la altcineva.
  5. Invită toată lumea să asculte cântecele pe care le-a primit și apoi să încerce să ghicească în ce categorie se regăsește fiecare dintre ele.

Debriefing

  1. Ce înseamnă muzica pentru tine? 
  2. Asculți muzică zi de zi? De ce?
  3. Ai un gen anume care îți place mai mult? Care și de ce?
  4. Cum a fost să cauți cântece pe o temă anume?
  5. Cum a fost să împărtășești aceste cântece cu altă persoană și să povestiți despre cum te fac să te simți?
  6. Cum te-ai simțit să descoperi aceste cântece despre altcineva?
  7. S-a nimerit ca cineva să aleagă același cântec ca tine (pentru aceeași temă)? De ce crezi că s-a întâmplat asta și ce înseamnă pentru tine?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *