Lumina Păcii 2020

Proiectul “Lumina Păcii de la Betleem” a fost inițiat în anul 1986 de către cercetașii din Austria și a devenit deja o tradiție prin care mii de cercetași încearcă să lase în urma lor puțin bine, puțină liniște, puțină pace în sufletul aproapelui lor, în comunitățile în care trăiesc și în țările din care provin. 

Astfel, anual are loc în Austria o ceremonie ecumenică (o ceremonie la care participă reprezentanți ai diferitor confesiuni creștine: catolici, ortodocși, anglicani, protestanți, evangheliști etc.) în care se oferă ca simbol o flacără aprinsă de la Grota de la Betleem. 

Distribuirea acesteia în Europa (cât și în afara Europei) semnifică angajamentul, dorința cercetașilor de a promova atât ecumenismul, cât mai ales pacea ca modalitate de a relaționa cu ceilalți (fie că vorbim de relația cu cei din jur, de relații între țări, de relații între confesiuni / Biserici etc.).

Anul acesta lumina va ajunge la Salzburg, Austria, iar ceremonia de distribuire va fi difuzată online, în data de 12 Decembrie, la ora 15:00, ora României urmând ca după aceasta, cercetașii din Austria să transporte Lumina la graniță, unde va fi preluată de Organizațiile Naționale de cercetași din diferite state.

La Ceremonia de Distribuire a Luminii Păcii de la Salzburg vor lua parte online aproximativ 410 cercetași din 16 Centre Locale: Adormirea Maicii Domnului, București; Adormirea Maicii Domnului, Pildești; Bucureștii Noi 1, București; Cabana Scout, București; Cetatea Nordului, Negrești – Oaș; George Călinescu, Iași; Mircea cel Bătrân, Râmnicu Vâlcea; Nufărul, Brăila; Oltea Doamna, Tecuci; Orizont, Brașov; Rază Verde, Matca; Regina Sfântului Rozariu, Popești – Leordeni; SCOUT Floare de Colț, București; Sfântul Dumitru, Valea Lupului; Sfântul Nicolae, București;Ținutul Fagilor, Suceava.

Ne bucurăm în cadrul ceremoniei de la Salzburg să putem împărtăși mesajul de pace al organizației din acest an:

“Anul 2020 ne-a adus față în față cu noi înșine. Ne-a forțat să ne cunoaștem mai bine, să vedem care sunt lucrurile și valorile care contează cu adevărat. Acum, mai mult ca oricând, am privit viața cu bune și rele, cu frici și bucurii. Am învățat că e nevoie să ne retragem acasă, să ne îndepărtăm de cei dragi pentru binele tuturor. 

2020 ne-a învățat să ne apropiem de Dumnezeu, să ne rugăm mai profund și mai sincer, să ridicăm ochii spre cer și să ne lăsăm viața în mâinile Lui. 

Avem nevoie ca 2020 să ne învețe să rămânem împreună, în ciuda tuturor provocărilor, să privim către viitor cu speranță, curaj, bucurie și PACE.”

Lumina va ajunge și la granița cu România, unde delegația Organizației Naționale a Cercetașilor Maghiari o va preda reprezentanților Uniunii Cercetașilor Maghiari din România (UCMR) și Organizației Naționale Cercetașii României (ONCR), urmând ca ei să o distribuie în țară.

Ceremonia de preluare a Luminii va avea loc la Vama Nădlac 2, în data de 15.12.2020, ora 15.00 (ora României), și va fi distribuită în următoarele comunități: Arad, Bacău, Brașov, Brăila, București, Deva, Iași, Matca, Negrești – Oaș, Pildești, Râmnicu Vâlcea, Suceava, Tecuci. Dacă doriți să intrați în posesia ei puteți să ne contactați pentru mai multe detalii la adresa de e-mail lumina.pacii@scout.ro. Pentru mai multe informații legate de locațiile unde puteți găsi lumina, urmăriți pagina noastră de Facebook: https://www.facebook.com/lumina.pacii

Ulterior, Lumina va fi lăsată în mai multe biserici de unde cercetașii o pot prelua în siguranță și duce ulterior în propria familie și propriile comunități. 

Centrele Locale interesate de implementarea proiectului trebuie să aibă în vedere: Cadrul simbolic (1) și Activitățile (2) recomandate pentru distribuirea badge-ului Lumina Păcii. „Jurnalul de fapte bune” poate fi descărcat de aici (3).

(1) http://programe.scout.ro/wp-content/uploads/sites/8/2020/12/Cadru-simbolic-Lumina-Pacii-2020.pdf

(2) http://programe.scout.ro/wp-content/uploads/sites/8/2020/12/Conditii-Badge-Lumina-Pacii-2020.pdf

(3) http://programe.scout.ro/wp-content/uploads/sites/8/2020/12/Jurnal-de-Fapte-Bune-Lumina-Pacii-2020.pdf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *