Continuăm seria de prezentare a proiectelor câștigătoare din cadrul campaniei „PPP Împreună facem bine” (campanie implementată cu sprijinul Kaufland România), cu proiectul realizat de echipa Complotul Ultra Sustenabil al Cercetașilor, din Centrul Local Nord Cluj-Napoca.
Melting Point – Camp de seniori
Criza climatică este unul din cele mai populare subiecte în momentul de față, mai ales în rândul cercetașilor, care în ultima vreme au avut diverse activități concentrate pe diminuarea efectelor acestui fenomen. Pe lângă aceste proiecte, a fost adăugat recent și camp-ul de seniori „Melting Point”, realizat de câțiva seniori din Cluj-Napoca.
Pe 10 septembrie, 37 de seniori au pornit spre Centrul Cercetășesc Nocrich cu scopul de a analiza situația actuală a fenomenului de criză climatică și de a căuta soluții prin practici sustenabile. Pentru asta a fost nevoie ca aceștia să analizeze situația din prezent și apoi să călătorească prin timp în diverse secole pentru a învăța mai multe cauze dar și practici pe care să le aducă înapoi în perioada actuală, folosind faimoasa mașină a timpului.
Partea informativă am preluat-o în cadrul atelierelor despre criza climatică, unde am aflat despre cauze, efecte și o mică istorie a acesteia. Acestea au fost urmate de un atelier despre risipa alimentară și “zero waste” care a inclus și o parte interactivă în care participanții au avut ocazia să își facă propriul deodorant și propria pastă de dinți.
Atelierele despre criza climatică au fost facilitate de către Răzvan Ghiuri și Mihnea Popescu, doi tineri care au avut ocazia să se implice la un nivel mai avansat în acest domeniu, luând parte la diverse evenimente, proteste, campanii – unele organizate chiar de ei.
”Atunci când am auzit și am ajuns în poziția de facilitator a acestui camp, nu aveam așteptări atât de mari. Acestea erau, în mare măsură, referitoare la reacția celorlalte persoane din cadrul campului, la ideile lor generale pre și post atelier legate de criza climatică, dar și la starea mea interioară din timpul prezentării (lucru ce depinde enorm de public). Am fost șocat, în sensul pozitiv al cuvântului, când am văzut că aceste preconcepții mi-au fost spulberate de realitatea obiectivă a evenimentului, de discuțiile avute atât în timpul, cât și în afara workshop-ului, dar și de atitudinea curioasă a celor din jur.” spune Răzvan, unul dintre facilitatori.
Într-adevăr curiozitatea a fost predominantă pe parcursul atelierelor, astfel că au existat multe discuții dinamice și interactive în care Răzvan a fost plăcut surprins de interesul acordat și noțiunile pe care unii din participanți le-au adus în discuție, ”Chiar am zis după ce am plecat că speranța că există oameni receptivi și interesați de domenii mai complexe nu este încă pierdută datorită acestui exemplu.”
În momentele în care nu erau la ateliere, participanții erau ocupați cu construirea mașinii timpului și repararea continuă a acesteia pentru care a fost nevoie ca aceștia să participe la drumeții de noapte și diverse jocuri sau competiții.
Conform feedback-ului primit de organizatori, participanții au avut o experiență de neuitat, mai ales că nu mai participaseră la un eveniment cercetășesc destinat seniorilor de foarte mult timp.
”Melting Point a fost primul meu camp ca participant după o vreme foarte îndelungată. Nu-mi pot imagina un mod mai frumos de a explora rădăcinile urgenței climatice decât în cadrul unei aventuri cercetășești. Prin metode non-formale, de la discuții libere la nenumărate încercări de a repara mașina timpului, am căpătat o înțelegere mai profundă a situației în care ne aflăm. Ba mai mult, am dezbătut posibile soluții, atât la nivel personal cât și instituțional. Organizatorii au reușit sa pună laolaltă un camp pe cât de captivant, pe atât de curent, motiv pentru care merită felicitări nenumărate.” spune Teodora, care a participat la primul ei camp de seniori.
La finalul evenimentului, seniorii au plecat pregătiți să dea mai departe informațiile acumulate și să le integreze în viitoarele lor activități, fiind gata oricând de o nouă aventură cercetășească.