Întrucât se apropie cu pași repezi un eveniment internațional important pentru Organizația noastră, datorită mesajului puternic pe care aceasta îl oferă și a parteneriatului deja de tradiție cu WWF România, echipa Programului Pandemic pentru Patrule încurajează toate Centrele Locale și toți cercetașii să se mobilizeze și să accepte provocarea dedicată Orei Pământului, celebrată în acest an la data de 27 martie.
Ce ai de făcut?
Dacă nu faci parte din nicio patrulă participantă în cadrul PPP 2.0, mobilizează-ți colegii și, în funcție de ramura de vârstă din care faci parte, îndeplinește task-urile provocării propuse de echipa PPP!
Termenul provocării: 18 martie – 29 martie 2021
De îndată ce finalizezi provocarea, ne poți trimite fotografii și filmulețe scurte la adresa evenimente@scout.ro (Menționăm că acest pas este opțional).
Nu uita să postezi materialele și pe pagina Centrului tău Local, utilizând #ProgramulPandemicpentruPatrule și #EarthHour #Connect2Earth în descriere pentru a putea celebra Ora Pământului împreună cu cercetașii din întreaga lume.
Ești pregătit? Să începem!
Provocarea Lupișorilor
Cadru simbolic:
Mowgli și lupișorii pornesc într-o aventură prin junglă. Tot mergând, s-au întâlnit cu Akela, conducătorul lupilor, care era destul de îngrijorat. I-a propus lui Mowgli să se uite mai atent în jurul său și să se gândească la cum arată planeta noastră. Mowgli a văzut că în multe locuri sunt deșeuri și că foarte mulți oameni irosesc resursele pământului. Tocmai de aceea, Akela i-a vorbit despre schimbările climatice și despre ce se întâmplă cu planeta noastră. Mowgli s-a gândit că ar fi bine să ducă acest mesaj mai departe, însă are nevoie de ajutor: planeta este pentru noi toți o casă, iar pe 27 martie este momentul potrivit să ne amintim.
Ariile de dezvoltare: intelectual, afectiv, caracter.
Obiective educaționale:
În urma activității, lupișorii:
- Vor avea informații despre schimbările climatice, folosirea sustenabilă a resurselor și despre Ora Pământului;
- Vor conștiientiza ce înseamnă grija pentru planetă;
- Își vor dezvolta abilitățile de a lucra în echipă și de a soluționa anumite probleme.
Descrierea activității:
Ora Pământului
Provocarea se va realiza împreună...
Patrula va discuta împreună despre planeta Pământ și despre cum o putem proteja (cum a apărut, locul în univers, resurse, schimbările climate, animale pe cale de dispariție etc). Liderul poate alege prin ce modalitate să prezinte această temă (o poveste, discuție liberă, dezbatere). Lupișorii vor aduce de acasă hârtie reciclabilă și vor face mai multe gulguțe. Apoi, din gulguțele realizate vor forma împreună un cuvânt care să exprime sentimentul pe care îl au față de planetă.
… dar și individual:
Dragă lupișorule,
Pe 27 martie vom sărbători împreună Ziua Pământului. E o zi specială, care ne amintește că planeta pe care o locuim este, pentru noi toți, ceea ce putem numi ACASĂ. Dar pentru că putem avea grijă în fiecare zi de planeta noastră, încearcă pentru cel puțin 3 zile să colectezi deșeurile selectiv și să reciclezi cât mai mult (să refolosești acele hârtii care sunt scrise doar pe o parte, să stingi lumina când nu ești în cameră, să economișești apa). Pe 27 martie, stinge lumina timp de o oră împreună cu familia ta și aprinde o gulguță. Nu uita să faci o fotografie pe care să o împărtășești cu cei din patrula ta!
semnat, Mowgli și prietenii din junglă
Provocarea Temerarilor
Cadru simbolic:
La drum, cu… Pământul!
Luna martie este despre o călătorie mai specială, dragi temerari. Vom avea ca tovarăş de drum planeta noastă dragă. Şi cum într-o călătorie este recomandat să-ţi cunoşti partenerii vă provocăm de data aceasta să ne vorbiţi despre Pământ !
- Pregătiţi-vă cu patrula pentru “Ora Pământului” organizând un atelier în care să concepeţi/construiţi, la alegere, în funcţie de etapa de progres a cercetaşilor (a patrulei):
- un ceas solar (cadran solar);
- o torţă pentru fiecare membru al patrulei;
- gulguţe din hârtie reciclată! (minim 5 bucăţi/persoană);
- o hartă stelară a cerului de iarnă/primăvară care să conţină cel puţin cinci constelaţii:
- un atelier despre energii alternative (de exemplu cum produc cartofii energia electrică- vezi fişa de activitate Energii alternative din programul cercetăşesc de mediu).
- Sărbătoriţi “Ora Pământului”
“În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituţii şi companii sting luminile timp de o oră, alăturăndu-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour.”
Vă provocăm să stingeţi şi voi luminile timp de o oră, pe 27 martie 2021 şi să filmați videoclipuri individuale în care să vorbiţi, la lumina gulguţelor sau a torţelor, despre o specie pe cale de dispariţie sau despre schimbările climatice. Nu uitaţi ca în toate materialele vizuale să purtaţi uniforma (eşarfa/cămaşa).
Arii de dezvoltare: afectiv, intelectual, social
Obiective educaţionale:
- temerarii îşi dezvoltă capacitatea de a se exprima prin diferite forme de comunicare; adoptă o atitudine pozitivă în ceea ce priveşte viaţa şi oamenii;
- temerarii îşi dezvoltă continuu şi sistematic cunoştinţele în diverse domenii de interes;
- temerarii îşi folosesc în mod inovativ cunoştinţele;
- temerarii înţeleg importanţa implicării civice şi îşi asumă responsabilităţi spre beneficiul societăţii.
Provocarea eXploratorilor
Cadru simbolic:
Avatarul este cel care își face vocea auzită pentru Planetă. Natura este esențială pentru noi, pentru toate lucrurile de care avem nevoie pentru a supraviețui și prospera. Dar activitatea umană forțează limitele tuturor sistemelor naturale pe care ne bazăm cu toți. Este datoria noastră ca avatari să protejăm Pământul.
Obiective educaționale:
- Conștientizarea amprentei umane asupra Pământului și acționarea pentru a reduce impactul personal;
- Însușirea unor abilități de bază în folosirea videografiei ca metodă de educare a publicul larg.
Descrierea activității:
- Sarcina eXploratorilor este de a organiza o întâlnire cu patrula (fie fizic sau online) în care vor discuta despre impactul personal asupra Planetei. Discuția va fi ghidată spre soluții de a proteja Pământul și aici vă puteți ajuta de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (pentru mai multe informații aici sau aici).
- Apoi, eXploratorii se vor familiariza cu Ora Pământului și vor avea de realizat un video prin care să promoveze evenimentul de pe 27 Martie:
- Este important ca fiecare membru al patrulei să contribuie la realizarea video-ului și să explice de ce este important să ne protejăm Planeta. Videoul poate fi realizat în orice manieră creativă.
- Ca alternativă poate fi realizată o animație/video folosind softuri precum Animato, Animaker, TikTok.
- Este necesar ca video-ul să apară pe pagina Centrului Local
- Realizați un eveniment online de Ora Pământului (27 Martie ora 20:30):
- Evenimentul poate fi deschis pentru unitatea eXploratorilor, pentru tot Centrul Local sau în colaborare cu o patrulă din alt centru local și să fie realizat pe platforma voastră preferată ( ex: Meet, Zoom, Discord)
- Alegeți o temă a evenimentului precum: camp de Centru Local sau Festivalul Luminii și creați activități specifice (exemple: cort/ fort din pături sau gulguțe realizate din ciorne/ hârtie reciclată)
- La ora 20:30 stingeți lumina și scoateți cât mai multe aparate din priză și bucurați-vă de o oră la lumina frontalei și gulguțelor alături de prietenii din patrulă.
- Debriefing:
- Numește un lucru nou pe care l-ai învățat despre Dezvoltarea Durabilă.
- Ce ai descoperit surprinzător despre Ora Pământului?
- Cum a fost pentru tine experiența de a realiza un video?
- Cum te-ai simțit în cadrul evenimentului de Ora Pământului?
- Ce crezi că vei aplica de acum încolo legat de protejarea Pământului?
Provocarea Seniorilor
Această provocare poate contribui la realizarea următoarelor badge-uri: Educație Eco, Principii şi valori.
Obiectivele educaționale:
- Cunoaşte principalele caracteristici ale florei şi faunei din regiunea în care trăieşte;
- Cunoaşte principalele probleme de mediu ale comunităţii în care trăieşte;
- Cunoaşte cel puţin cinci tipuri de a face un foc şi face o demonstraţie în acest sens, în cadrul unei activităţi a CL;
Descrierea activității:
Ca prim pas, fiecare participant trebuie sa caute informații despre “ Ora Pamantului” și să creeze un video/poza care răspunde la întrebarea “De ce este Pământul atât de special?”.
Foc de tabără online sau față în față
Cu ocazia Orei Pământului, această provocare vă invită să organizați, împreună cu seniorii din propriul Centru Local, sau din alte Centre Locale din țară, un „foc de tabără” virtual, dacă zona în care locuiți sau limitările impuse nu vă permite întâlnirea fizică, sau unul real, dacă dispuneți de condițiile necesare. Puteți fi inventivi, iar „focul” poate fi unul sugestiv, dacă întâlnirea are loc indoor. Cerințele obligatorii sunt:
- Fiecare participant trebuie să împărtășească propriul răspuns la întrebarea: „De ce este pământul atât de special?”
- Trebuie să găsiți metodele prin care mediul înconjurător să fie ocrotit, atunci când se organizează diferite activități cu cercetășești ( vă sugerăm să vă informați cu toții despre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă- Puteți găsi în acest sens un modul de e-learning pe edu.scout.ro)
- La finalul activității, unul din participanți trebuie să faciliteze un debriefing pentru restul cercetașilor.