Poarta a doua – Măiestria Apei
Introducere
Pentru a deschide poarta a doua în călătoria de cucerire a stării Avatar, eXploratorii trebuie să își însușească măiestria apei prin înțelegerea relației minte-corp atunci când este supusă unor exerciții de flexibilitate și rezistență ca tot unitar.
Obiective
- practicarea meditației și yoga ca metode de exersare atât a flexibilității și rezistenței corporale cât și mentale
- conștientizarea importanței activității fizice pentru menținerea sănătății
Descriere
- Această întâlnire poate avea loc atât online cât și în persoană, însă e de preferat ca toată lumea să fie prezentă (nu neapărat fizic) în același moment. Dacă decizi să o facilitezi în persoană pentru eXploratori, asigură-te că se întâmplă pe zi, cât încă nu e foarte frig, și fiecare dintre ei are un izopren sau o saltea de yoga pentru a putea face exercițiile.
- Înainte de a începe exercițiile cu patrula, inițiază cu ei o discuție despre yoga în general. Uite aici o listă de întrebări pentru a te ajuta să moderezi discuția (și potențiale răspunsuri pe care le poți oferi ca facilitator în cazul în care eXploratorii nu sunt familiarizați cu această practică)
- Ce este yoga?
Yoga reprezintă o metodă străveche de activitate fizică ce presupune forță, flexibilitate și conștientizarea respirației în vederea îmbunătățirii stării fizice și mentale. Componentele cele mai importante ale acestei practici sunt pozițiile specifice (o serie de mișcări menite să mărească nivelurile de forță și flexibilitate) și respirația.
Această practică originează din India și e veche de aproape 5 000 de ani și a fost adaptată în nenumărate moduri în alte locuri și țări. În prezent, e un mod foarte întâlnit de a face exerciții fizice, răspândit peste tot prin lume.
- Care sunt beneficiile cu care yoga contribuie la sănătatea noastră?
Mai presus de toate, yoga ne îmbunătățește abilitățile fizice precum forță, flexibilitate și echilibru. Există studii de încredere care dovedesc că practicarea regulată de yoga aduce beneficii celor care suferă de presiune arterială ridicată, boli ale inimii, dureri articulare (incluzându-le pe cele de spate), depresie și stres.
De asemenea, yoga poate preveni căzăturile (pentru că îți întărește echilibrul și forța gleznelor și a genunchilor) și accidentările.
(Aceste informații au fost preluate de pe site-ul Direcției Naționale de Sănătate a Marii Britanii – https://www.nhs.uk/live-well/exercise/guide-to-yoga/ )
- Asigură-te că eXploratorii tăi nu au prejudecăți asupra practicării de yoga. Nu trebuie să fie sportivi sau extrem de atletici pentru a face yoga, ci e nevoie doar să poată să se așeze și să ridice de jos. Deopotrivă, nu trebuie să sperie nici legat de flexibilitate, pentru că în niciun moment nu trebuie să se forțeze să se întindă mai mult decât pot.
- După ce ai parcurs această discuție preliminară cu eXploratorii tăi, ești gata să treceți la treabă și să începeți antrenamentul. În funcție de nivelul abilităților fizice ale patrulei, alege fie sesiunea de începători (https://youtu.be/6hZIzMpHl-c), fie pe cea de avansați (https://youtu.be/6LeKFE_aB4I).
- După ce terminați sesiunea de yoga, formați un cerc și discutați despre ce a însemnat experiența acestui antrenament, conform întrebărilor de la Debriefing de mai jos.
Debriefing
- Cum te-ai simțit în timpul antrenamentului de yoga?
- Care a fost cea mai complicată mișcare pentru tine? De ce?
- Care a fost cea mai ușoară mișcare pentru tine? De ce?
- Te-ai apuca de antrenamente de yoga pe cont propriu? (Dacă sunt multe răspunsuri de da, sau vezi că ar prefera să facă astfel de antrenamente în grup, propune-le să continue această practică împreună)
- Ai fost conștient de respirația ta în timpul exercițiilor? De ce crezi că e important felul în care respiri – atât în scopul exercițiilor de yoga, cât și în general?
- Cum te simți acum, la finalul antrenamentului? E diferit de cum te simțeai înaintea sau în timpul exercițiilor?