Programul Pandemic pentru Patrule

Vremurile pe care le trăim ne determină să ne adaptăm întrucât este important să fim “Gata Oricând” și să oferim copiilor și tinerilor noștri activități relevante, astfel încât cercetășia să le fie un sprijin real în această perioadă.

Astfel, cele  două mari avantaje ale cercetășiei în această perioadă sunt: lucrul pe grupuri mici/ patrule/ unități, cu care suntem obișnuiți și care este parte din chintesența procesului educațional și natura, ca mediu foarte prielnic pentru derularea de activități în orice moment. Este necesar să folosim acest moment pentru a contribui la nevoile reale din comunitate, oferind cercetașilor activitățile care să îi ajute să treacă prin această perioadă incertă.

Program Pandemic pentru Patrule vine totodată ca răspuns la nevoia adresată de mai multe Centre Locale de a avea un cadru de program standardizat, care le poate ghida activitatea curentă.

În acest scop, propunem un program educațional pilot ce se va derula pe o durată de două luni,  care să conțină un sistem de activități / provocări, pentru toate cele patru ramuri de vârstă. Aceste activități oferă cercetașilor un mediu sigur de dezvoltare luând în considerare limitările generate de COVID-19.  Este de preferat ca activitățile să se desfășoare în cadrul patrulei, însă, dacă situația nu permite întâlnirea fizică dintre membri, se poate realiza și individual/ online. 

Regulament:

  • Programul este opțional, bazat pe înscriere voluntară;
  • Înscrierea în program se face pe patrulă de către liderul de patrulă (lupișori, temerari), șef de patrulă (eXploratori), mentor (seniori); în cazul în care un lider este responsabil de mai multe patrule, va completa formular de înscriere pentru fiecare patrulă
  • Programul se va derula etapizat, în 4 trepte de progres, detalii despre fiecare etapă vor fi primite treptat, după finalizarea etapei anterioare;
  • Detaliile provocărilor vor fi trimise liderului/ șefului/ mentorului patrulei prin mail, din două în două săptămâni;
  • Programul pilot este implementat cu sprijinul liderilor de patrulă care vor fi responsabili pentru respectarea regulilor programului, supervizarea progresului în rândul cercetașilor înscriși, evaluarea îndeplinirii provocărilor și transmiterea unui raport de evaluarea la finalul programului;

Această propunere de program este posibilă datorită unei echipe de cercetași faini cărora le suntem foarte recunoscători. Andreea Mîrț – Centru Local Cluj Napoca, Elena Ungureanu – Centru Local Sapatino Iași, Floarea Iacobescu – Centru Local Aetos Drobeta Turnu Severin și Laura Muntean (Centru Universitar București) au creat conținutul pedagogic, iar Vlad Hodor – Centrul Local Hunedoara i-a dat un pic de culoare.

Partea de implementare este asigurată de Echipa de Evenimente a organizației sub îndrumarea atentă a Andreei Stan, Centru Local Lotus Tulcea, persoana cu care veți păstra comunicarea pe parcursul derulării întregului program.

Dacă toate lucrurile merg bine și acest model de lucru se dovedește a fi de ajutor pentru a duce cercetășia mai departe, ne propunem să-l continuăm și să devină un program cadru care să vină în ajutorul voluntarilor adulți.

Acestea fiind spuse, ne angajăm să trăim cercetășia împreună și în acest an: citește detaliile despre fiecare ramură de vârstă de mai jos și completează formularul de înscriere până la data de 4 noiembrie 2020, inclusiv. 

1 thought on “Programul Pandemic pentru Patrule”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *